понеделник, 19 май 2008 г.

Тапети от фибростъкло

Тапети от фибростъкло Стъклотапетите са интересна група релефни облицовъчни декоративни материали за стени. Те се произвеждат от стъкловлакнести нишки, които са направени от кварцов пясък, сода, доломит и вар. Използваните суровини са изцяло природни, с което се гарантира отсъствие на вредни вещества. Покритието от тези нишки в процеса на производство се свързва трайно с хартиена основа. Материалът може да се получи с различна плътност и структура, с красиви релефни повърхности и различни орнаменти.

Стъклотапетите имат редица ценни качества, между които са тяхната декоративност и способност да коригират неголеми дефекти на стените. За повишаване на пожаробезопасността, стъкловлакното се обработва със специални импрегниращи състави, които по принцип са ноу-хау на производителя. Този тип тапети могат да бъдат гладки и релефни (структурни). В същото време преплетените фибростъклени нишки могат да имитират различни тъкани, изображения и форми.


Преди залепването на стъклотапетите се препоръчва стената да се покрие с латексен грунд с неутрален цвят. После облицовъчният продукт се закрепва за стената със специално лепило и накрая върху него се нанасят две ръце вододисперсионна боя (латексна или акрилна) през около 12 часа. Тук трябва да се внимава да не се слага прекомерно количество лепило и боя, защото от тежестта им тапетът може да се отдели от стената и да се свлече. В зависимост от избора на боя, тапетите са матови или с копринен блясък. Също от вида на боята се определя дали тапетите ще могат да се мият или не. Повечето от тези тапети понасят от 5 до 15 слоя боя, а някои и повече, като запазват водоустойчивостта си. Възможността за многократно боядисване е ценна при необходимост от промяна в дизайна и води до спестяване на пари. Вместо да сменяте цялата облицовка, можете само да пребоядисате стените.


Основно предимство на стъклото са неговата трайност и дълговечност. Благодарение на това стъклотапетите не се напукват, устойчиви са на въздействието на концентрирани дезинфекциращи препарати и издържат многогодишна експлоатация - около 30 години в зависимост от качеството на лепилото, боята и честотата на миене. Те не натрупват статично електричество, отблъскват праха и могат да се почистват многократно с четка. Заради своята трайност и износоустойчивост тези тапети се използват успешно не само в жилищни, но и в обществени, офиссгради, в ресторанти, магазини и други.


Освен това, те не са хранителна среда за микроорганизми и не предразполагат развитието на плесени. Приложими са при всякакъв тип основа - стената може да е от дървесина, нейни производни, гипсокартон, бетон, различни видове тухли, пластмаса, метал и др.


1 коментар:

trendoffice каза...

Не мисля, че стъклотапетите имат хартиена основа. Те са достатъчно здрави, за да имат нужда от подлепване.