понеделник, 19 май 2008 г.

ИЗБРАХТЕ ЛИ ПОДХОДЯЩИТЕ ТАПЕТИ

Tapeti - Dekoraciq - Тапети - Декорация Кои са изискванията, с които трябва да се съобразяваме при покупка на тапети за дома ?
Трябва преди всичко да изберете тапети със цвят и рисунки, които съответстват на предназначението, размера и изложението на стаята, в която ще ги поставите.Рисунките може да са различни по размер и вид - флорални мотиви , абстрактни шарки и др.Не забравяйте най-напред да отчетете ориентацията на помещенията - стаи ,намиращи се от слънчевата страна трябва да се облепват със зелено или сиво-небесносини, а стаите, в които много рядко се появява слънцето - с тапети топло жълто-зеленикави, жълти или оранжеви оттенъци. При това общата тоналност трябва да е по-топла на север и по-студена на юг.
Колкото е по-тъмна стаята , толкова по-светли трябва да са тапетите. Трябва да се отчита и отражението на съседните цветове - ако пред прозорците се намира зелена ливада, то светлината в стаята ще бъде зеленикава, а ако е тухлена стена,то ще е червеникава.

Съществена роля при избора на цвета играе и размерът на стаята.Например светлата, по-малка стая ще изглежда по-голяма, ако стената бъде оцветена в небесносин или зелен цвят, тъй като студените тонове сякаш разтеглят стената. Топлите тонове притежават противоположните свойства.

Размерите на стаята определят и размера на рисунката на тапетите.Едрият и ярък рисунък намалява обема, тапетите с продълговата полоса сякаш приповдигат тавана, в напречна - разширяват стаята.Много са удобни влагоустойчовоте (миещите се) тапети: тях може да ги изтривате с влажна кърпа.

Няма коментари: