понеделник, 19 май 2008 г.

Тапети с полимерно покритие

Тапети с полимерно покритие Сред тапетите с полимерно покритие най-разпространени са винилните. Те се произвеждат от хартиена или флизелинова (от нетъкани пресовани синтетични влакна) основа, върху която се нанася поливинилхлоридна маса. При тапетите съществуват четири варианта на винилно покритие - твърдо, гладко, “щампована коприна” и пенообразно. При нанасяне върху основата, твърдият винил образува тънък, но много плътен слой, устойчив на механични въздействия. Гладкият (разливен) винил е тънък като твърдия, но не е толкова плътен. “Коприненото” винилно покритие пък се характеризира със специфичен копринен блясък. Дори има мнения, че в полимерния слой са добавени копринени нишки, но това не е вярно. Своебразният релеф на повърхността се постига по метода на горещото щамповане. Всички три горепосочени видове тапети обикновено имат хартиена основа. Пенообразните винилни покрития, обаче, могат да се нанасят не само върху хартия, но и на нетъкани материали от пресовани нишки. При производството на тези тапети поливинилхлоридната маса се привежда в пенообразно състояние под действие на висока температура и след поставянето й върху основата се образува дълбока релефна повърхност.
Особеност на винилните тапети е тяхната въздухонепроницаемост, поради което при поставянето им се използват специални лепила с антисептични и фунгицидни добавки, за да се избегне появата и развитието на плесени. Предлагат се и варианти на винилни тапети с множество микропори в синтетичното покритие. Производителите обясняват, че тези пори действат като клапани, т.е. позволяват на стената “да диша” (въздухът преминава през нея) и възпрепятстват проникването на влага. Така се избягва образуване на конденз и развитие на плесени и може да се използва обикновено, по-евтино лепило. В същото време, обаче, заради техническото си съвършенство, тези тапети са сравнително по-скъпи. Обикновено, когато става въпрос за тапети на средна цена, въздухопроницаемостта е свързана и с водопроницаемост. Качествените поливинилхлоридни тапети са екологично чисти и напълно безвредни за здравето. За да се убедите, че купувате безвреден продукт, се уверете от етикета, че продуктът отговаря на санитарно-хигиенните изисквания и съдържанието на формалдехид не превишава пределно допустимите концентрации.

Винилните тапети не променят цвета си от слънцето, издържат на въздействието на влагата и лесно се мият. Безспорно предимство на този тип тапети е голямото им богатство на цветове, рисунъци и релефни форми. Те могат да придадат почти скулптурна изразителност на релефа на стената. Многообразните структури на повърхността и форми на изображения се постигат с различни технологии и включване на допълнителни съставки. Най-новите методи позволят винилните тапети да имитират вида на различни тъкани, венецианска мазилка, кожа, керамични плочки, дърво, мрамор, гранит и други облицовъчни материали. При добавянето на специални пигменти с блясък се създава неповторим ефект на благородство и изисканост.Тапетите с винилно покритие са подходящи за всеки тип помещение, но има и помещения, за които са най-добрия избор. Те са плътни, добре се измиват, устойчиви са на въздействие на мазнини и други замърсявания и не попиват миризми и дим. Ето защо са много подходящи за кухни. В този случай, обаче, ви напомняме, че ако не сте се спрели на най-скъпите въздухопроницаеми видове, ще трябва да се осигурите с добра вентилация. Друг тип помещения, за които тези тапети са много подходящи, са санитарните. Тук задължително поливинилхлоридният слой трябва да е плътен. Така се предотвратява проникването на влага в материала, но това пък налага използване на антисептични лепила и добра вентилация.Друг вид тапети с полимерно покритие са акрилните. Те обикновено се произвеждат на хартиена основа, като полимера се пръска неравномерно отгоре. Тук също има голямо разнообразие от цветове и форми на повърхностния релеф. За разлика от предходния вид, обаче, акрилните тапети не са подходящи за кухни, тоалетни и бани, защото нееднородното полимерно покритие не е достатъчно водо- и износоустойчиво.

Тапетите с полипропиленово покритие се срещат сравнително рядко. В процеса на производството им върху хартиена основа се нанася полипропилен, който след това се разпенва при висока температура. Благодарение на специфичната форма на релефа и дебелината на повърхностния слой, тези тапети имат много добри звукоизолационни характеристики. Сферата на приложение на полипропиленовите тапети се ограничава в помещения с нормална температура и влажност.

Няма коментари: